New York City (reis)tips

Deze blogpost schreef ik in 2011 op mijn oude blog. Ik post ‘m nu hier opnieuw. Sommige dingen zullen wat achterhaald zijn, maar hopelijk heb je er wat aan!

In deze post ‘mijn’ New York tips (en voor de reis er naartoe). Ik ben er nu acht keer geweest en heb dus heb wel een aantal tips waar je misschien iets aan hebt….mocht je er een keer naartoe gaan :). Een deel van de tips zijn overigens niet specifiek voor NYC. Bereid je voor op veel tekst.

Wanneer?

New York in de zomer is bloedheet, ik zou in de zomer dan ook New York vermijden. Hier komt bij dat het vaak veel duurder is om naar NY te gaan dan bijvoorbeeld in de lente. Zelf vind ik de lente perfect. Ook in de herfst is NY erg mooi en ook het weer kan nog prachtig zijn.

December klinkt natuurlijk als een geweldige tijd om naar NY te gaan en dat is het ook; de stad is verlicht met duizenden lichtjes en in de winkels en op straat hangt die kerstsfeer zoals wij die in Nederland niet kennen. En er zijn dagen dat Macy’s 24 uur per dag open is :o! MAAR, het is er druk…druk, druk, druk. Ook kan er vrij veel sneeuw vallen, waardoor je wellicht vertraging oploopt met vliegen. Ik ben er één keer in december geweest en het was leuk, maar voor mij niet voor herhaling vatbaar.

Voorbereiding

Check online in zodra dat mogelijk is (als het mogelijk is bij jouw luchtvaartmaatschappij); je kunt je eigen stoel kiezen voor de heen-en terugreis. Voor de terugreis kan dat bij KLM onder ‘manage mijn boeking’. Je moet nog wel inchecken voor de terugvlucht als je in NY bent.

Bedenk waar je wil zitten. Aan het gangpad of aan het raam? Bij de wc’s in de buurt of juist niet? Wil je als eerste kunnen uitstappen? (hierover later meer). Heb je wat extra budget, kijk dan eens naar stoelen met extra beenruimte. Op een vlucht van 7 uur kan dat namelijk enorm veel verschil maken.

Zorg dat je je paspoort niet vergeet (vanaf 26 juni moeten álle kinderen een eigen reisdocument hebben), een kopie van je paspoort hebt, tenminste 72 uur voor vertrek een ESTA hebt aangevraagd en dat je een pen in je handbagage hebt zitten voor het invullen van het douaneformulier. Een ESTA kost overigens $10 en dat bedrag kan alleen betaald worden middels creditcard.

Spullen pakken en tijdens de vlucht

Pak verstandig, neem niet té veel mee, want misschien ga je daar nog shoppen (vast wel ;)). Je aankopen moeten ook in je koffer passen. Check de weersverwachting. Als je van plan bent veel te lopen, neem dan schoenen mee waar jij lang op kunt lopen zonder heel veel pijn te lijden.

Door kleine flesjes/busjes shampoo, conditioner, douchegel, haarlak etc. mee te nemen, bespaar je ruimte in je koffer.

Ik mis altijd de perfecte handdoek voor mijn haar in het hotel. Ze zijn of te groot of te klein om m’n haar in te draaien en dus neem ik mijn eigen ‘haar handdoek’ mee. Het klinkt misschien overdreven, maar ik vind het érg prettig.

Gebruik jij dagelijks een föhn? In de meeste hotels ligt er een föhn in de kamer, maar check dit van tevoren, dan kun je er eventueel één meenemen. Kijk dan wel even of ‘ie in je wereldstekker past. Vergeet dus ook je wereldstekker niet. Ik neem er altijd twee mee.

Het licht een beetje aan de reistijd wat voor kleding je aantrekt tijdens de vlucht. Vetrek je met warm weer dan zul je waarschijnlijk luchtiger gekleed gaan dan wanneer je in december vertrekt. Maar: trek sowieso comfortabele kleding aan tijdens de vlucht; 7 uur lang zitten in een broek die net te strak zit, is niet fijn. Je riem, jas, sjaal en/of vestje zul je bij de bagagecontrole tijdens het boarden uit moeten doen, daarom heb ik nooit een riem om als ik het vliegtuig instap (of hij zit in m’n tas). Als je weer vanuit NY vertrekt, zul je je schoenen moeten uitdoen bij de bagagecontrole. Als het lekker weer is, trek dan slippers aan, dat is wel zo praktisch.

In het vliegtuig krijg je (vaak) een klein kussentje en dekentje. Als je het snel koud hebt, en in het vliegtuig is het vaak al koud, neem dan een lekker warm vest mee en eventueel extra warme sokken als je je schoenen wil uitdoen tijdens de vlucht.

Een extra kussen vind ik ook niet overbodig..zo zit/lig je net wat fijner en kun je misschien zelfs wat slapen tijdens de vlucht. Een slaapmasker en oordopjes zorgen ervoor dat je je echt kunt afsluiten en misschien sneller in slaap valt.

In je handbagage mag je alleen kleine verpakkingen (max 100 ml. en alles moet passen in een hersluitbare plastic zak van 1 liter) vloeistof, gel of crème meenemen. Zelf had ik afgelopen keer best veel meegenomen; deels om m’n huid te verzorgen en deels om mezelf bezig te houden.

Ik had bij me: een sample size dagcrème, een sample size serum, reinigingsdoekjes om de make-up die ik ophad eraf te halen, een vitaminespray, droogshampoo (mijn haar wordt heel snel vet en helemaal van die vliegtuiglucht), deo, Lemony Flutter, handcrème, een borsteltje, een tandenborstel, tandpasta en make-up. Het lijkt misschien veel en overbodig, maar ik bleef me wel fris voelen en stapte fris en fruitig het vliegtuig uit. Make-up is misschien overbodig, maar ik vind het leuk om mezelf op te maken en zo zag ik er net wat leuker uit voor de meneer bij Immigration (en die foto) ;). Tot slot had ik reispilletjes en ibuprofen bij me.

In het vliegtuig heb je vaak een persoonlijk entertainment systeem; je kunt films kijken of muziek luisteren….en nog veel meer. Dit is niet in ieder vliegtuig zo. Ik had dus ook m’n iPad bij me met daarop films en muziek.

Zorg dat je tijdens de vlucht genoeg drinkt. Je krijgt in het vliegtuig regelmatig drinken aangeboden, maar je kunt het ook zelf bij de een steward(es) gaan vragen. Ik zorg dat ik altijd zelf een flesje water bij me heb (gekocht na het boarden uiteraard).

Heb je zin in een snack tijdens het vliegen, neem dat dan gewoon mee. Je krijgt voldoende te eten aan boord, dus je hoeft niet je eigen boterhammetjes mee te nemen (mag wel natuurlijk).

Loop ook af en toe een rondje door het vliegtuig…zo voorkom je opgezwollen voeten en kun je je even uitrekken.

Op het vliegveld in New York

Hierboven zei ik al dat je misschien een stoel wilde uitkiezen vlakbij de uitgang, zodat je snel het vliegtuig kunt uitstappen. Hier zit namelijk wel degelijk een voordeel aan als je in NY bent. Je zult namelijk langs ‘Immigration’ moeten en de rijen hier kunnen heel lang zijn. Stap je als één van de eersten uit het vliegtuig en loop je z.s.m. naar Immigration dan ben je het hele vliegtuig voor. Geloof me; het scheelt heel veel…het kan 30 min. tot een uur wachten schelen. Het ziet er misschien een beetje raar uit als je heel hard naar Immigration loopt, maar het is het waard ;). Verwacht overigens geen overenthousiaste medewerker bij Immigration.

Vanaf het vliegveld naar Manhattan gaan, is niet moeilijk. Ik heb echter alleen ervaring met JFK, dus daar vertel ik nu alleen over. Soms kun je een transfer boeken tijdens het boekingsproces. Je kunt er ook voor kiezen om een taxi te nemen, maar dat is redelijk te duur. Goedkoper is de Shuttle Bus ( ik heb alleen ervaring met de NYC Airporter) naar Grand Central of Port Authority. Vanaf daar kun je lopen of de metro/taxi nemen naar je hotel. Ik geloof zelfs dat er vanaf die punten aparte shuttle busjes naar verschillende hotels rijden.

Soms hebben hotels zelf speciale shuttle bussen die je kunt boeken, kijk daarvoor op de site van je hotel. Ook kun je de Airtrain naar Jamaica Station nemen. Je koop pas een kaartje voor de Airtrain als je op Jamaica Station bent. Vanaf daar kun je de trein naar Penn Station nemen. Vanaf daar kun je dan wederom de metro/taxi nemen naar je hotel of je kunt gaan lopen.

Ook is er een directe metroverbinding tussen JFK en Manhattan. Zoek van tevoren goed uit waar je hotel gesitueerd is, zodat je weet waar je moet uitstappen en hoe je dan verder moet. Zoek het van tevoren allemaal even goed uit, dat scheelt een hoop gedoe als je eenmaal daar bent.

In New York

Koop een metrocard voor een bepaald aantal dagen, dat is waarschijnlijk het goedkoopst. NY heeft een uitgebreid metronetwerk en je komt bijna overal met de metro. Voor $30 koop je een kaart voor 7 dagen en kun je onbeperkt gebruik maken van de metro.

Wil je er niet als een übertoerist bijlopen, download dan een metrokaart app op je telefoon (als die er is voor jouw telefoon). Je hebt geen internetverbinding nodig om er gebruik van te maken en het is wat handzamer dan die grote kaart.

Wil je gaan shoppen bij Macy’s, please do. Haal eerst een toeristenkaart bij de klantenservice en je krijgt 10% korting op je aankopen. Over shoppen gesproken; in NY zijn de prijzen van artikelen exclusief belasting. Dus als je bij de kassa komt, is het bedrag dat je moet betalen hoger dan op het prijskaartje. Ik geloof dat er ongeveer 8-9% belasting bijkomt.

Wil je een keer een glaasje wijn of een biertje drinken, vergeet dan niet dat je in de VS 21 jaar moet zijn en dit ook moet kunnen bewijzen. Drank in een kroeg of op een terras is trouwens veel duurder dan in Nederland. Er wordt ook verwacht dat je een fooi (van 10, 15 of 20 %) geeft. Op het bonnetje staat dit er ook bij. Het is eigenlijk ‘not done’ als je het niet doet. Soms wordt de fooi zelfs in het eindbedrag verwerkt. Dit, omdat veel medewerkers afhankelijk zijn van die fooien.

Zoek van tevoren uit waar je favoriete TV-series (SATC & Gossip Girl bijvoorbeeld) zich hebben afgespeeld; het is hartstikke leuk om verschillende plekken te bezoeken en op de foto te gaan…or is that just me?

Gebruik geen internet op je telefoon, dit is echt belachelijk duur in de VS. Er zijn speciale bundels af te sluiten, maar het goedkoopst is om gewoon van de gratis WIFI te profiteren. In NY is er bijna overal gratis WIFI; in iedere, en die zitten er VEEL, Starbucks, McDonalds en Sephora kun je gebruik maken van gratis WIFI. Ook in Macy’s en op bepaalde plekken gewoon buiten is er gratis WIFI beschikbaar. In veel hotels heb je op de kamer ook gratis wifi, daar kun je bij het boeken rekening mee houden. Zet dus vooral je data roaming uit!

Wat te doen?

Er is zoveel te doen en zien in NY dat je waarschijnlijk ogen tekort komt. Neem een reisgids mee en je zult alle toeristische hotspots niet missen. Bedenk van tevoren wat je graag wil zien en wat niet en maak eventueel een lijstje/planning. Misschien maak je geen plan en trek je erop uit. Het kan allemaal. Hoeveel dagen ben je er en hoe wil je die doorbrengen? Manhattan is kleiner dan je misschien zult denken, maar er is heel veel te doen en te zien. Als je gewoon ‘onderaan’ begint te lopen, dan zul je zien dat je na één dag al heel veel gezien hebt. Het is net waar je de voorkeur aan geeft; een strakke planning of zie je het wel?

Wil je een mooi uitzicht over de stad, kies dan voor Top Of The Rock (bij Rockefeller Plaza) i.p.v. het Empire State Building. Hier is het vaak minder druk en het uitzicht is net zo mooi.

Neem de gratis Ferry naar Staten Island. Deze brengt je langs het Vrijheidsbeeld. Je kunt ook de Ferry naar Liberty Island nemen (daar staat het Vrijheidsbeeld), maar die is niet gratis en zo heel boeiend is dat beeld nu ook weer niet ;). Ook moet je vaak wel even in de rij staan voor deze ferry en bij de gratis ferry is dat veel minder.
Central Park is groot en als je wil, kun je daar best een dag voor uit trekken. Er is zoveel te zien en het is geen ‘normaal’ park.
Maar de kleine parkjes (zoals bijvoorbeeld Bryant Park) zijn ook echt de moeite waard. Ook het relatief nieuwe park ‘The High Line’, een park boven de straten van NY, is erg mooi.
Ontbijt, lunch, dineer een keer (of tien ;)) bij Whole Foods. Een supermarkt zoals wij die niet kennen :(. Je kunt er zelf je ontbijt, lunch of diner samenstellen. Het is wat aan de dure kant, maar hey, je bent op vakantie toch :). Oh en het is een stuk gezonder dan een hamburger.
Heb je een jetlag, ga een keer om 3 uur ’s nachts naar een Duane Reade (24 uur per dag open)…alleen al om de ervaring. Het is een drogisterij waar je boodschapjes kunt doen, maar ook make-up kunt scoren. O.a. Wet n Wild, Cover Girl, L’Oréal, Essie etc. etc. etc. vind je daar.

Eet een Red Velvet cakeje bij Magnolia Bakery. HEMELS. Inmiddels vind je Magnolia Bakery op meerdere plaatsen, maar de originele in Greenwich Village blijft de leukste. Soms kan er een rij tot buiten staan, maar hey, dan ben je wel op de plek geweest waar Carrie en Miranda een cupcake aten.

Brooklyn is leuker dan je misschien in eerste instantie denkt. Sowieso is het uitzicht dat je vanuit Brooklyn hebt op Manhattan prach-tig…helemaal als het donker is. Met de Watertaxi ben je er sneller dan met de metro en dat is ook een leuke ervaring.

Bryant Park is mijn favoriete parkje in NY. Het is klein, maar je kunt er heerlijk zitten en mensen kijken. Oh en er is ook een zeer schone (die zijn schaars) openbare WC.

Vooral in de lente en zomer zijn er veel (gratis) evenementen in NY. Zoek dat van tevoren even uit, misschien zit er wel iets leuks voor je tussen.

Vaak zijn er ook gratis concerten bij Good Morning America of The Today Show. Dit kun je allemaal online vinden. Houd wel rekening met heel veel mensen en het feit dat je zeer vroeg aanwezig moet zijn. Je kunt ook TV-shows bijwonen, hoe en wat, vind je vaak op de site van de desbetreffende show.

Is het strandweer en wil je graag naar het strand…Coney Island! Eet dan meteen Funnel Cake…yum! Heb je zin in een ijsje, ga dan langs Pinkberry, daar verkopen ze heerlijke frozen yogurt met toppings.

Goed, dit artikel wordt al veel te lang, dus ik houd er maar mee op. Heb je nog vragen, dan mag je die altijd in de comments stellen :). Ik kan nog uren doorgaan, maar dit zijn naar mijn idee wel een beetje de ‘belangrijkste’ dingen.Ben jij al eens in NY geweest en wat vond je ervan? Heb je plannen om te gaan of trekt de stad jou helemaal niet?

1 gedachte op “New York City (reis)tips

  1. Marjoleine

    Leuk geschreven Amber! Zoals gezegd gaat onze dochter in september met school naar NY. Een heel strak en vol programma, maar super leuk. Het wordt een combireis met Washington. Ik ben heel benieuwd naar haar verhalen tegen die tijd. Tis eigenlijk wel heel erg, mijn man wilt al heel lang naar NY en dochterlief gaat hahaha. Dus al je tips vind ik hartstikke leuk om te lezen en onthoud ik voor als wij gaan ;). Gelukkig zijn we “ervaren vliegers”, dus ook dat moet goedkomen. Bedankt voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.